dimarts, 26 de novembre del 2013

REJOGUINA: Juga, recicla i torna a jugar.

Posted by Monica on 3:52 p. m. with

Aquest cap de setmana hem estat enfainats buscant i rebuscant, ....escollint joguines per "regalar" i participar en la "Rejoguina". Un any més comença la campanya de recollida de joguines a les escoles per participar en la "Rejoguina: juga, recicla i torna a jugar". 
La campanya "Rejoguina", de la comunitat de Sant Egidi, és el nom de l'iniciativa per reciclar joguines i vendre-les usades per recollir fons per al projecte de lluita contra la sida que el moviment del País de l'Arc Iris organitza arreu del món per sostenir projectes de solidaritat. També aquest any, a moltes ciutats d'Itàlia i d'Europa, es realitza la Rejoguina, per sostenir el programa DREAM per la lluita contra la SIDA a l'Àfrica.

La comunitat de Sant Egidi, una organització catòlica nascuda a Itàlia, però amb seus a tot el món, entre elles Barcelona i Manresa, que té entre altres tasques, la lluita internacional contra la pena de mort i contra la sida al país Africà. Amb aquestes finalitats any rere any els membres de la organització busquen la participació de centenars de centres escolars i de ciutadans per enviar recursos econòmics a aquests països.

Cada any els organitzadors preparen una festa-mercat on s’exposen les joguines que han estat reciclades pels nens del Moviment del País de l’Arc Iris. La festa rep el suport de la Comunitat de Sant Egidi i se celebra durant el mes de desembre per la proximitat de les festes nadalenques. Però el procés de reciclatge de les joguines comença molt abans, concretament dos mesos abans, quan un equip del moviment recull les joguines velles per les escoles i les cases de les ciutats i les sotmet a un procés de restauració total. Els dissabtes del mes d'octubre i novembre es recolliran joguines usades. Tothom qui ho desitgi les pot portar de les 11 del matí a 2/4 d'1 del migdia a l'Escola de Pau de la Balconada, als baixos de la parròquia Nostra Senyora de Montserrat. Durant aquest període es renten els peluixs i les nines, s’arreglen els jocs que estan espatllats, s’incorporen les peces que fan falta,... Aquesta és la part més costosa, però també la més divertida per tots aquells qui hi participen.

RECORDA !!! La festa mercat de la Rejoguina a la nostra escola serà el proper 2 i 3 de desembre a les columnes de l’amistat de Joviat 2 de 17 a 18h.
Els nens que vulguin participar hauran de portar a classe, del 25 al 29 de novembre les joguines que vulguin vendre i estiguin en bon estat.

L'any passat, els alumnes, van recaptat més de 600 € venent i comprant joguines La mentalitat que s’amaga rere totes aquelles persones que col·laboren en el projecte és la de pensar que la vida de les joguines és molt més llarga del que pensen la majoria dels pares i els seus fills. Aquestes estan fetes de plàstic, i quan finalment es llencen, acaben en una incineradora o en una deixalleria, i contribueixen només a la contaminació ambiental. Cal pensar que tot allò que ja no s’utilitza perquè els nens s’han fet grans o perquè creiem que no es pot arreglar no s’ha de tirar a les escombraries necessàriament. A vegades, només cal un petit retoc i la joguina queda com nova i es pot tornar a fer servir. Però el més commovedor d’aquesta iniciativa és la finalitat a la qual va adreçada. Els anys anteriors s’han venut fins a 6.000 joguines i tots els beneficis de les vendes han contribuït a la reconstrucció d’escoles als països més pobres del continent africà, també s’han destinat a diversos hospitals de països pobres com Albània. L’ambient de cada any a la plaça de Sant Domènec a Manresa és cada vegada més acollidor. La plaça es transforma en un escenari ple de petits que distribueixen les invitacions i que conviden la gent a comprar una rejoguina, a la vegada que expliquen al públic quin és el sentit de la iniciativa. Taules de joguines, tota mena de colors, cants i músiques de la banda del “País de l’Arc Iris” omplen per un dia la plaça de la ciutat per donar constància que els més petits també saben ser solidaris.